Advies over elektrische fietsen

Kinderzitje op een elektrische fiets

Het lijkt je een geweldige ervaring: met het hele gezin een heerlijke fietstocht maken. Lekker met de kinderen op pad of met de fiets naar school. Je weet dat een kinderzitje op een standaard fiets past, maar kan die ook op je e-bike? En is fietsen met een fietsstoeltje wel veilig? Wij leggen het je uit.

Kinderzitje op een elektrische fiets

Een kinderstoeltje op je e-bike: is dat veilig?

Op een elektrische fiets zoef je iedereen voorbij. Je gaat immers een stuk harder met zo’n fiets. Daarom is het belangrijk om je snelheid aan te passen als je een kind vervoert met een elektrische fiets. Verder is het goed om het kinderzitje volgens de instructies te installeren, zodat je zeker weet dat het stoeltje stevig op je fiets zit.

Het voorzitje op de elektrische fiets

Heb je een kleine koter die maximaal 15 kilo weegt, dan kun je het stoeltje voorop de fiets plaatsen. Een voorzitje wordt eigenlijk altijd aan de stuurpen vastgezet.

Verder is het goed om rekening te houden met de plek waar je motor bevestigd zit. Heb je namelijk een voorwielmotor en wil je het kinderzitje voorop je fiets? Dan is de kans groot dat sturen een stuk zwaarder is met al het gewicht aan de voorkant van je fiets.

Het achterzitje op de e-bike

Als het e-bike display op het stuur zit, is het misschien handiger om het achterzitje te monteren. Zo lees je zonder enige problemen het display af en kan je kleine reisgezelschap niet de fietscomputer bedienen. De meeste kinderzitjes die achterop de fiets kunnen, zijn voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de drager en het stoeltje, zodat je het kinderzitje hieraan vast kunt maken. Veel elektrische fietsen hebben een accu in de achterdrager, waardoor het stoeltje met een adapter gemonteerd moet worden.

Maximaal draaggewicht bagagedrager

Doordat veel e-bikes een accu in de bagagedrager hebben, is het slim om rekening te houden met het maximale draaggewicht van de bagagedrager. Dit gewicht staat vaak aangegeven op de bagagedrager.

Kan je achterdrager maximaal 25 kilo aan? Dan mag je de drager tot ongeveer 21,5 kilo belasten (kinderstoeltje + kind). Let er wel op dat je na het monteren van het kinderzitje nog steeds bij het oplaadpunt van de e-bike kunt. Scheelt weer elke keer stoeien!

Kinderzitje installeren? Kies voor de papa- of mamafiets

Een elektrische vader- of moederfiets (familiefiets) is misschien wel de fijnste manier om je kinderen mee te nemen op een e-bike. Deze fietsen hebben dezelfde kenmerken als een standaard familiefiets, alleen dan met elektrische trapondersteuning. Zo heeft deze fiets extra ruimte tussen het stuur en het zadel, zodat een voorzitje er makkelijk tussen past. Verder is de stevige bagagedrager van deze fiets perfect om een kinderzitje op te installeren en staat je fiets stabiel door dubbele standaard en stuurblokkering. Als het draait om je kind gaat veiligheid natuurlijk boven alles! Twijfel je of een moederfiets wel echt nodig is? Lees dan de review van Esmee Noelle van Rijn over de Bloom moederfiets.