Accu van je elektrische fiets ineens leeg? | Gazelle

8 november 2019
Elektrische fietsen of e-bikes

Ook al waait het nog zo hard, jij bent heer en meester op je e-bike. Totdat de accu van je elektrische fiets ineens leeg is. Hoe kan dat zo maar gebeuren? En wat doe je d’r aan? Lees hieronder onze tips om dit te voorkomen.

Zonder accu is de e-bike een stuk minder feestelijk

Kijk je het ene moment nog triomfantelijk naar alle ploeteraars die op hun gewone fietsje tegen de wind moeten opboksen, het andere moment ben je zelf de Sjaak. De accu van je e-bike is plotseling hartstikke leeg! Even snel opladen is geen optie, want je bent al snel een half uur verder.

De andere optie is doorrijden met een lege accu, wat met de meeste e-bikes gewoon mogelijk is. Maar dat is geen feestje, want zonder trapondersteuning fietsen elektrische fietsen een stuk zwaarder. Hoe komt je e-bike ineens aan een lege accu? En belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Zorg voor een oplader met een goed humeur

Veel mensen denken meteen aan een defect aan de accu van hun elektrische fiets als ‘ie plotsklaps leeg is. Maar minstens zo vaak is er iets aan de hand met de oplader. Elke keer wanneer je de accu aan het stroom legt, is de oplader keihard aan het werk. Dan kan het gebeuren dat hij na een paar jaar intensief gebruiken de geest geeft.

Een oplader wordt er ook niet blij van als ‘ie altijd in het stopcontact zit. Maar hoe weet je nu of hij daadwerkelijk stuk is? Door de oplader aan te sluiten op een e-bike accu waarvan je zeker weet dat hij goed werkt. Wordt de accu niet opgeladen? Dan is je oplader stuk.

Is er een horrorwinter of hittegolf gaande?

Werkt je oplader nog picobello, dan is er iets aan de hand. Maar wat dan? Als de accu van je e-bike ineens leeg is, dan is het goed om eerst eens naar de externe omstandigheden te kijken. Is het buiten bloedheet of juist ijskoud? Accu’s houden niet van extreme temperaturen, waardoor de accu van je elektrische fiets in de winter sneller leeg is dan in de lente.

Is het mogelijk om je accu mee naar binnen te nemen? Doe dat dan vooral! Een ander belangrijk punt is je bandenspanning. Pomp je banden geregeld op, want te zachte banden vragen extra inspanning van je accu.

Een diepontladen accu is altijd slecht nieuws

Een andere reden dat je problemen met je accu kunt krijgen, is de zogenaamde diepteontlading. Als een accu diepontladen is, dan is hij volledig leeggelopen. Daar gaan de meeste accu’s heel slecht op. Sterker nog: een diepontladen fietsaccu loopt onherstelbare schade op. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een fietsaccu na een lange fietstocht een paar maanden weglegt.

Elke accu ontlaadt zichzelf langzaam, ook als er niets mee gebeurt, waardoor de accu na een tijdje vanzelf diepontladen raakt. Een accu die eenmaal diep ontladen is geweest, zal na elke laadbeurt vrijwel meteen weer leeg raken. Dat is een onomkeerbaar proces waar je niks aan kunt doen.

De dealer weet wat goed voor je accu is

Is de accu van je elektrische fiets stuk, dan is het zaak eerst te achterhalen waar het euvel in zit. Heb je ‘m per ongeluk in de hoogste stand gezet? Fiets je op zachte banden? Is je oplader kaduuk? Ook dieptelading kan een kapotte accu van een e-bike veroorzaken. Bekijk ook onze 8 tips voor het onderhouden van je accu in de video hiernaast.

Wanneer je accu zelfs na een lange laadbeurt amper is opgeladen en daarna vrijwel meteen weer leeg is, kan het goed zijn dat diepteoplading de schuldige is. Wil je zekerheid over de status van je accu en de mogelijkheden, dan kun je het beste langsgaan bij de Gazelle-dealer voor persoonlijk advies. 

Gerelateerde blogs