Een (elektrische) fiets zakelijk leasen

Ga jij graag op de fiets naar je werk? Denk dan eens aan zakelijke fietslease. Eigenlijk is dit net zoiets als een auto van de zaak, maar hierbij lease je nu een gezonder vervoermiddel: de (elektrische) fiets. Een fiets leasen is zakelijk gezien daarom ook voor de werkgever een goede zet. Door het positieve effect van lichaamsbeweging wordt het ziekteverzuim immers lager. Bovendien is een tochtje door de buitenlucht goed voor een opgewekt humeur.

Welke (elektrische) fiets moet ik kiezen?

Er zijn allerlei soorten (elektrische) fietsen beschikbaar voor zakelijke fietsleases, waaronder trendy en sportieve modellen. Moet je voor je werk een lange afstand overbruggen? Dan kun je ook denken aan een e-bike. Of je nu kiest voor het zakelijk leasen van een elektrische fiets of puur op spierkracht je dagelijkse route wilt fietsen? Je rijdt met zakelijk lease altijd op een nieuwe e-bike of fiets. 

Op dit moment is het zakelijk leasen van je e-bike nog niet mogelijk bij Gazelle. Private lease is wel mogelijk.

(Elektrische) fiets leasen zakelijk en de Belastingdienst

Voor werkgevers biedt het leasen van fietsen een mogelijke extra aftrekpost. Wanneer er in het lopende kalenderjaar en de twee jaren daarvoor geen fiets is aangeschaft voor een werknemer, dan mag je als werkgever namelijk de BTW gedeeltelijk aftrekken. Ook mag een werknemer bij een fiets leasen zakelijk van de Belastingdienst de fiets privé gebruiken. Je moet dan wel een administratie van je kilometers bijhouden.

Door de nieuwe regeling voor fiets leasen in 2020 wordt de administratie als gevolg van een fiets van de zaak echter een stuk eenvoudiger. Je krijgt dan net als bij een leaseauto van de zaak die je privé gebruikt een forfaitaire bijtelling. Dit houdt in dat je ieder jaar zeven procent van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij je inkomen moet opgeven. Je hoeft dan niet meer iedere kilometer te noteren die je privé fietst.

De voordelen van een fiets leasen via je werkgever

Een fiets leasen via je werk betekent dat je voor een vast bedrag per maand altijd een nieuwe fiets rijdt. Hiervoor krijg je bij Gazelle ook pechhulp, reparaties, service en onderhoud. Bovendien zitten in de kosten bij een lease fiets van de zaak ook de afschrijving en afleverkosten. Maar het grootste voordeel van een fiets leasen via werkgever is dat het goed is voor je gezondheid. Je beweegt meer en je bent meer in de buitenlucht. Daarbij hoef je over je fiets geen zorgen te maken!

Bij Gazelle is het op dit moment nog niet mogelijk om een (elektrische) fiets zakelijk te leasen. Wel kun je nu al kiezen voor Gazelle Private lease van een fiets.