Advies over elektrische fietsen

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec?

Wat is een elektrische fiets? En wat zijn speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) nou eigenlijk precies? Deze twee varianten hebben één ding gemeen: de elektromotor. Maar er zijn ook grote verschillen. Bijvoorbeeld de aandrijving, de manier van rijden en de regels. We leggen uit wat het verschil is tussen een elektrische fiets en een speed pedelec, zodat je weet waar je op moet letten als je er een wilt kopen.

Op deze pagina:

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een type fiets waarbij je tijdens het fietsen ondersteuning krijgt van een elektromotor. Bij Gazelle e-bikes zit deze motor in de naaf van het voorwiel of bij de trapas. Als je begint te trappen, helpt de motor je vooruit. Zo kun je alle afstanden gemakkelijker fietsen. In Nederland mag een elektrische fiets met trapondersteuning maximaal 25 kilometer per uur. 

Wat is een elektrische fiets?

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec heeft ook een elektromotor. Zodra je gaat fietsen, ondersteunt de elektromotor je tijdens de rit. Maar de speed pedelec doet er nog een schepje bovenop. De speed pedelec biedt namelijk een trapondersteuning tot maar liefst 45 kilometer per uur. 

Daarnaast moet je aan enkele basisvoorwaarden voldoen om op een speed pedelec te mogen rijden:

  • Speed pedelecs moeten voorzien zijn van een kenteken
  • Als bestuurder moet je een brommerrijbewijs of een autorijbewijs B hebben
  • Het dragen van een helm is verplicht
  • De bestuurder moet over een WA verzekering beschikken

Verder heeft een speed pedelec een andere plek in het verkeer dan een doorsnee elektrische fiets. Binnen de bebouwde kom moet je op de rijbaan fietsen (hooguit 45 kilometer per uur). Daarbuiten hoort dit type fiets op het (brom)fietspad en geldt een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur. 

Meer weten? Lees ons artikel over de specifieke regels voor e-bikes en speed pedelecs.

Wat is een speed pedelec?

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec?

In het kort zijn de belangrijkste verschillen tussen een elektrische fiets en een speed pedelec:

  • Snelheid: een elektrische fiets kan een maximale snelheid van 25 km/u bereiken, terwijl een speed pedelec een snelheid tot 45 km/u kan bereiken.
  • Regelgeving: een elektrische fiets wordt beschouwd als een gewone fiets, wat betekent dat normale fietsregels gelden. Speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen. Dat betekent dat je een helm moet dragen, een kenteken nodig hebt en verzekerd moet zijn. Ook mag je met een speed pedelec alleen op de rijbaan en speciale fietspaden voor brommers of speed pedelecs fietsen.
  • Gebruik: Een elektrische fiets wordt vooral gebruikt voor recreatie, woon-werkverkeer en om boodschappen te doen. Een speed pedelec wordt vooral gebruikt voor woon-werkverkeer over langere afstanden.
Unterschied zwischen E-Bike und Pedelec

Zoals je ziet zijn er grote verschillen tussen elektrische fietsen en speed pedelecs. Voordat je een van deze elektrische fietsen koopt is het goed om je eerst te verdiepen in mogelijke verzekeringen.. Bij jouw lokale Gazelle fietsenwinkel staat altijd een expert die je graag helpt. Daarnaast kun je er ook onze verschillende elektrische fietsen uitproberen. Zo kun je gemakkelijk de fiets vinden die het beste bij jou past.