Advies over elektrische fietsen
Welke regels gelden voor elektrische fietsen en speed pedelecs?
Steeds meer Nederlanders kiezen e-bikes als transportmiddel, omdat je er snel en eenvoudig overal mee naartoe rijdt. De e-bike is ook een gezondere, goedkopere en milieuvriendelijkere optie dan bijvoorbeeld de auto. Er zijn wel enkele regels voor e-bikes waar je rekening mee moet houden. Naast de e-bike regels zijn er ook regels voor speed pedelecs. Een speed pedelec lijkt misschien op een ‘gewone’ e-bike, maar de regels zijn heel anders vanwege de snelheid. Ontdek hieronder wat de regels zijn voor elektrische fietsen en speed pedelecs, zodat je veilig de weg op gaat!
Regels voor elektrische fietsen
Als je op een e-bike rijdt, volg je dezelfde verkeersregels als op een gewone fiets. Je hebt geen rijbewijs, WA-verzekering of kenteken nodig. Ook is er geen minimumleeftijd aan verbonden. Maar let op: voor de uitrusting van je e-bike gelden er wel wat extra regels.
- De e-bike mag slechts één motor hebben.
- De motor mag alleen ondersteuning bieden tijdens het trappen.
- De motor mag maximaal 250 watt aan vermogen leveren.
- De motor mag enkel ondersteuning bieden tot een maximale snelheid van 25 km/h.
- Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen.
- Voor wat betreft remmen, lichten en andere uitrusting gelden de standaardregels als voor fietsen.
- Het is strafbaar om een e-bike te rijden onder invloed van meer dan 0,5 promille alcohol. Lees hier meer over in ons artikel over alcohol limieten bij e-bikes.
- Je mag geen telefoon of ander elektrisch apparaat in je hand houden. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, zolang je veilig blijft in het verkeer. Sta je stil? Dan mag je je telefoon gebruiken.
Regels voor speed pedelecs
Speed pedelecs kunnen een snelheid van 45 km/u halen en vallen onder dezelfde wetgeving als bromfietsen. Hieronder vind je de belangrijkste regels waar je op moet letten tijdens het rijden op een speed pedelec.
- Tijdens het trappen mag de motor ondersteuning bieden tot een snelheid van maximaal 45 km/h.
- Als bestuurder moet je minimaal 16 jaar zijn.
- Je hebt een gele kentekenplaat nodig.
- Je moet een WA-verzekering afsluiten voor je speed pedelec.
- Je moet over een rijbewijs beschikken (AM of B).
- Het dragen van een speciale helm (goedgekeurd in overeenstemming met NTA 8776) is verplicht.
- De speed pedelec moet een voertuigidentificatienummer (DIV) hebben.
- De speed pedelec moet voorzien zijn van verlichting en rode en witte/gele reflectoren.
- Wanneer je op een speed pedelec rijdt, ben je op dezelfde manier aansprakelijk voor de schade die je maakt als wanneer je met andere motorvoertuigen rijdt, zoals bromfietsen of auto’s.
- Het is strafbaar om een speed pedelec te rijden onder invloed van meer dan 0,5 promille alcohol.
- De plek van de speed pedelec op de weg is hetzelfde als voor een brommer, dus op de rijbaan voor auto’s. Of op een speciaal bromfietspad.
- Je mag geen telefoon of ander elektrisch apparaat in je hand houden. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, zolang je goed je omgeving blijft waarnemen in het verkeer. Sta je stil? Dan mag je je telefoon gebruiken.
Ook in andere landen wordt de speed pedelec steeds vaker gebruikt. Ben je benieuwd naar de regels van speed pedelecs en e-bikes in het buitenland? Lees dan dit artikel en ontdek de belangrijkste verkeersregels per land, zodat je veilig de weg op gaat in het buitenland.
Fietspad = verboden terrein voor de speed pedelec
Tegenwoordig is de plek van brommers op de rijbaan van auto’s. Omdat een speed pedelec wordt gezien als bromfiets, is die regel ook van toepassing op speed pedelecs.
Je rijdt op de weg, tenzij er ook een bromfietspad aanwezig is. Maar je mag dus niet op het ‘gewone’ fietspad!
Voor de speed pedelec gelden de volgende maximale snelheden:
- Op de rijbaan 45 km/u
- Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u
- Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u
Het is dus goed om te onthouden dat je sneller rijdt dan andere fietsers. Je medeweggebruikers kunnen je vaak niet horen aankomen waardoor het moeilijk voor ze is om je snelheid in te schatten. Daarom is het een goed idee om daar bij druk verkeer, op kruispunten en bij slecht zicht rekening mee te houden en je snelheid te beperken. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties voor jezelf en andere weggebruikers.
Probeer onze e-bikes en speed pedelecs
Wil je zelf het verschil voelen tussen e-bikes en speed pedelecs? Kom langs in een van onze E-bike Testcenters of bezoek een Gazelle-winkel bij jou in de buurt. Maak een proefrit en stel al je vragen aan onze experts!