Hoe hard gaat een elektrische fiets?

2 september 2019
Elektrische fietsen of e-bikes Speed pedelecs

De trapondersteuning van een elektrische fiets moet stoppen bij 25 km/u. Da’s vastgelegde E-bike regelgeving, daar kan geen mens iets aan doen. Dit betekent ook dat je best harder mag, zolang dat maar op eigen kracht gebeurt!

Lekker knallen op je e-bike

Zit jij regelmatig op de fiets? Dan heb je ongetwijfeld wel eens nagedacht over de gemiddelde snelheid die je haalt. Lees mee en huiver, want op een sportieve fiets kom je met de wind uit de goede hoek al snel op 25 km/u. Een stadsfiets topt dat nét niet met 22 km/u gemiddeld. Let wel, met wind mee!

Bij wind tegen zak je op je stadsfiets al snel terug naar 17 km/u, op de sportieve fiets ga je slechts 1 km/u harder. Daar heb je op je elektrische fiets dan weer geen last van. De snelheid op e-bikes kun je zonder al te zware inspanningen op een mooie 25 km/u houden, zelfs al ploeg je door een keiharde storm.

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

De trapondersteuning van een elektrische fiets moet stoppen bij 25 km/u. Da’s vastgelegde e-bike regelgeving, daar kan geen mens iets aan doen. Dit betekent ook dat je best harder mag, zolang dat maar op eigen kracht gebeurt! De motor meet immers hoe hard je gaat en geeft boven de 25 km/u de brui aan de trapondersteuning.

Maar je kunt de gemiddelde snelheid van je elektrische fiets flink opkrikken door zelf keihard te gaan trappen. Of misschien heb je wel wind mee, waardoor je de vaart er lekker inhoudt. Eens zien wie er dan hard gaat op zo’n elektrische fiets. Zelf eens proberen? Neem een kijkje bij onze elektrische fietsen of kom eens langs in een Experience Center om zelf te testen. 

Veilig op weg naar de top(snelheid)

De maximum snelheid van je e-bike ligt dus op 25 km/u, tenzij je je benen eens flink aanspoort of het geluk hebt van windkracht 6 in je rug. Dat is een verschil met de speed pedelec, die trapondersteuning mag geven tot max 45 km/u. Ander groot verschil: met de speed pedelec mag je alleen op de rijbaan én je hebt een helmplicht, wat op e-bikes ook geen onverstandige keuze zou zijn.

Weliswaar is er geen e-bike helmplicht, je neemt wel risico’s als je de maximale snelheid van je elektrische fiets op eigen kracht gaat verhogen. Hard gaan op de elektrische fiets is leuk, maar de maximale snelheid halen zonder helm is niet heel veilig.

Kom zelf de snelheid van een e-bike testen

Kom langs of maak een afspraak

Wil je zelf de snelheid van een elektrische fiets ervaren? Kom dan eens langs bij één van onze Experience Centers. Hier kun je al onze elektrische fietsen testen, ook de Speed Pedelecs. 

Heb je specifieke vragen over e-bikes en wil je zeker weten dat er iemand voor je klaar staat om je vragen te beantwoorden? Maak dan een fietsadvies afspraak. Er staat dan 45 minuten voor je klaar om al je vragen over de snelheid van elektrische fietsen te beantwoorden. Ook helpen zij je met het kiezen van je ideale perfecte fiets. 

Gerelateerde blogs