Levensduur elektrische fiets | Gazelle

19 november 2019
Elektrische fietsen of e-bikes

Yes, je bent eindelijk de trotse bezitter van een elektrische fiets! Voortaan trotseer jij elke windkracht zonder een centje pijn. Maar wat is de levensduur van je e-bike eigenlijk?

Niets heeft het eeuwige leven

Een e-bike is een vernuftig stukje techniek. En zoals dat gaat met alle vernuftige stukjes techniek, die gaan ooit kapot. Wees gerust: in het geval van elektrische fietsen is dat eerder laat dan vroeg, want de levensduur van e-bikes is vergeleken met veel andere apparaten ontzettend hoog. Verzorg je je rijwiel goed, dan kun je rekenen op een houdbaarheidsdatum van minimaal tien tot zelfs twintig jaar. Maar hoe ziet zo’n goeie verzorging eruit?

Je hebt de levensduur deels zelf in de hand

Een elektrische fiets gedijt het best bij een droge stalling. Zet je ‘m elke dag netjes weg op een lekker plekje, dan beperk je mogelijke slijtage door wind en regen tot een minimum. Vooral de lak en chroomdelen zijn hierbij gebaat, maar ook andere onderdelen varen daar wel bij. Voor het welzijn van de accu geldt dat je ‘m vooral niet moet blootstellen aan extreme hoge of lage temperaturen. Laat de accu nooit helemaal leeglopen: dieptelading is funest voor de levensduur.

Ga er niet zelf aan rommelen

Het motorsysteem van de elektrische fiets zit stevig in elkaar. Je kunt ervan uitgaan dat je daarmee gemakkelijk tien jaar vooruit kunt, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Handig om te weten is dat de motor, de accu en het display onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Is er een probleem met een van de onderdelen? Ga er niet zelf aan rommelen, maar laat de Gazelle-dealer een kijkje nemen. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de juiste manier met elkaar verbonden blijft.

Lief en aardig zijn is niet altijd genoeg

Maakt niet uit hoe lief en aardig je voor je e-bike bent, er zijn altijd onderdelen die vanzelf zullen slijten. Op alle Gazelle-frames heb je 10 jaar garantie. Maar op andere onderdelen zit geen garantie, net als bij een normale fiets. We hebben het dan over de remblokken, de tandwielen, de banden, de ketting en de kettingkast. Je hebt bij de kettingkast de keuze uit drie soorten, die de levensduur ook weer kunnen beïnvloeden. De dealer helpt je graag bij het uitzoeken van de kast die het beste bij jou past.

Gerelateerde blogs