Alles over onze historie

Hendrik Kölling

Vennoot van Koninklijke Gazelle

Hendrik Kölling

Hendrik Kölling (geboortenaam: Heinrich Wilhelm) is geboren op 25 december 1874 in Mallum, gemeente Eibergen als zoon van Heinrich Wilhelm Kölling, molenaar en Johanna Willemina Greven, zijne huisvrouw. Hendrik is de jongste van het gezin en dat is mogelijk de reden dat - samen met zijn postuur: hij was klein van stuk - hij ook wel 'de kleine Kölling' wordt genoemd. Hij stond eigenlijk altijd in de schaduw van zijn grote broer Willem.

Vennootschap

Verkoop zat Hendrik in het bloed. Hij heeft gewerkt als winkelbediende in Winterswijk en vertegenwoordiger in koffie en thee in Zutphen, alvorens zijn broer Willem hem in 1902 betrekt bij 'de Gazelle'. Ook daar richt hij zich op de verkoop en onderhoudt hij onder andere de contacten met de agenten. Nadat Rudolph Arentsen zich in 1905 terugtrekt uit het bedrijf, wordt Hendrik lid van de directie.

Bij de oprichting van de N.V. Gazelle Rijwielfabriek v/h Arentsen & Kölling op 11 juni 1915 wordt hij, samen met zijn broer Willem, zijn zus Jo en neef Jan Breukink vennoot.

De zilveren erepenning

35-jarig jubileum

Bij de viering van het 35-jarig jubileum van Gazelle in 1927 ontvangt Hendrik de zilveren erepenning van de Gemeente Rheden voor zijn rol als bestuurder. Hendrik is mede-oprichter van het pensioenfonds, waarvan hij voorzitter was tot aan zijn overlijden.

Op 16 juni 1934 treedt Hendrik in het huwelijk met Paula Smets, assistente der Directie bij Gazelle. Dit huwelijk houdt niet lang stand: op 1 maart 1935 wordt de echtscheiding een feit. Hendrik laat geen nakomelingen achter.


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Gazelle landgoed

Hendrik was een gepassioneerd beheerder van het ‘Gazelle landgoed’ De Pannenhoef in Brabant en een fervent jager. Hij heeft altijd grote belangstelling getoond voor de sociale kant van het bedrijf en in het bijzonder voor de persoonlijke belangen van het personeel. Ook buiten de bedrijfssfeer was hij maatschappelijk actief, onder andere in een bestuursfunctie van het Middelhovenfonds. Hij was betrokken bij het Dieren's Harmonie Corps, die hij voorzag van nieuwe uniformen.

Dat ook de overheid een open oog had voor zijn goede kwaliteiten bewijst zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op 17 augustus 1938.

Geboorteakte

In de geboorteakte van Hendrik is een briefje toegevoegd waaruit blijkt dat hij op 25 april 1939 - mogelijk om zijn Duitse afkomst te verhullen - zijn naam in de Burgerlijke Stand laat wijzigen van Heinrich Wilhelm in Hendrik Willem.

Geboorteakte

Hendrik en zus Jo

Open vennootschap

Hendrik met zijn zus Jo, die hem na aan het hart lag en met wie hij samenwoonde, op zijn 80-ste verjaardag. Hij werkt dan nog steeds als lid van de directie. In 1954 wordt de familiale vennootschap omgezet in een open vennootschap, waarvan Hendrik één van de drie leden van de Raad van Commissarissen is. Na zijn overlijden op 15 september 1955 neemt zijn zus Jo deze rol van hem over.

Bij zijn begrafenis sprak zijn neef Ds. J. Breukink (jr.) namens de jongeren een enkel woord en belichtte daarbij in grote lijnen de laatste moeilijke levensjaren van zijn oudoom. "Wij jongeren hadden hem graag wat meer licht gegund, maar helaas zijn wij daarin niet geslaagd.