Alles over onze historie

Jan Breukink

Tweede generatie

Jan Breukink

Jan Breukink is geboren op 17 augustus 1887 in Borculo als zoon van Gerrit Breukink, landbouwer en Marie Juliaan Kölling. Marie is de oudste zus van Willem en Hendrik Kölling. Jan is hun oomzegger en de tweede generatie binnen het familiebedrijf Gazelle.

Blijkbaar ziet Willem Kölling de potenties van Jan. Hij woont op zijn 15e bij de Köllings in Dieren en doet zijn eerste werkervaring op in de fabriek. Na zijn opleiding treedt hij in 1912 in dienst van Gazelle. In juni 1915 wordt hij, samen met zijn ooms en tante, vennoot in de N.V. Gazelle Rijwielfabriek v/h Arentsen & Kölling. Zo hoopt Willem de continuïteit van het familiebedrijf te borgen.

Jan trouwt met Cor

Liefde voor de fiets

Op 18 oktober 1916 trouwt Jan met Cor van der Kloot Meijburg. Zij is de dochter van Marius, goede vriend van Willem Kölling en ondernemer (leerlooierij) in Dieren.

Samen krijgen ze vier zonen: Marius (1917), Gé (1918), Jan (1921), Wim (1923) en een dochter Cor (1931). De jongens krijgen de liefde voor de fiets met de paplepel ingegoten.

Harde werker

Jan is een harde werker. Hij is betrokken bij het personeel en aanwezig bij jubilea en begrafenissen. Behalve voor Gazelle zet hij zich ook in als bestuurslid van de Kamer van Koophandel Midden Gelderland en de RAI Vereniging (waar hij op 23 december 1954 zijn 25-jarig jubileum als hoofdbestuurslid viert).

Op 27 augustus 1952 is Jan 40 jaar aan Gazelle verbonden en wordt hij geëerd met de benoeming tot Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Jan betrekt zijn zonen Marius, Gé en later Wim al snel in het bedrijf. Jan jr. heeft andere ambities: hij wordt predikant. In de jaren van wederopbouw na de tweede wereldoorlog kan hij de hulp van zijn zonen goed gebruiken. In januari 1958 worden Marius en Gé benoemd tot lid van de directie. De continuïteit van het familiebedrijf is geborgd! Jan kan een versnelling lager schakelen.

In de in memoria bij zijn overlijden op 7 oktober 1960 wordt Jan Breukink beschreven als: 'eenvoudig, wars van uiterlijk vertoon en steeds bereid de helpende hand te bieden' en 'een uitermate kundig, doch in de grond bescheiden ondernemer'. Bij de crematie sprak de heer P. Smeitink namens het personeel: "Wij hebben nooit de gelegenheid gehad hem persoonlijk te huldigen, omdat hij er niet van hield - als het hemzelf betrof - in de publieke belangstelling te staan".

Ook na zijn dood blijft zijn vrouw Cor van der Kloot Meijburg zeer actief op het gebied van lief en leed binnen het familiebedrijf. In vrijwel elk nummer van het personeelsblad 'Gazelle Klanken' wordt haar naam genoemd bij de dankbetuigingen van personeelsleden voor haar belangstelling bij jubileum, geboorte of overlijden. (Datzelfde geldt overigens ook voor mej. J. Kölling).