E-bike sensoren

Een elektrische fiets zorgt met behulp van de accu en de motor voor ondersteuning tijdens het fietsen. Wanneer en in welke mate je ondersteuning krijgt, wordt bepaald door sensoren. Alle elektrische fietsen zijn uitgerust met een snelheidssensor, of speedsensor. Deze sensor meet hoe snel je fietst en zorgt ervoor dat de ondersteuning wordt onderbroken zodra je een snelheid van 25 kilometer per uur bereikt. De manier waarop je ondersteuning krijgt tijdens het fietsen wordt bepaald door het type sensor. Je hebt keuze uit twee soorten sensoren.

Rotatiesensor (of bewegingssensor)

De rotatiesensor meet of de pedalen van de fiets draaien. Zodra je begint te fietsen wordt de ondersteuning met een kleine vertraging gestart. Dit betekent dat de elektrische fiets bij het wegrijden niet direct ondersteuning geeft. Pas na ongeveer een wielomwenteling zal de ondersteuning merkbaar zijn. Stop je met trappen of rem je, dan wordt de ondersteuning met een kleine vertraging onderbroken. Het maakt voor de rotatiesensor niet uit hoeveel kracht je zet op de pedalen, je krijgt altijd maximale ondersteuning. De mate van ondersteuning wordt bepaald aan de hand van de snelheid in de gekozen instelling.

Voordelen

  • Door het eenvoudige systeem is de rotatiesensor erg betrouwbaar
  • Het systeem is kostenefficiënt
  • Je krijgt altijd ondersteuning, ongeacht hoeveel kracht je op de pedalen zet

Nadelen

  • Bij wegrijden is de ondersteuning niet direct merkbaar
  • De ondersteuning kan onnatuurlijk aanvoelen omdat deze niet gebaseerd is op trapkracht, maar rotatie
  • De rotatiesensor vraagt meer energie van de accu

Trapkrachtsensor

De trapkrachtsensor registreert niet alleen of de pedalen draaien, maar ook hoeveel kracht je zet op de pedalen. De motor wordt op basis van deze informatie aangestuurd en geeft direct meer of minder ondersteuning. Je merkt hierbij geen vertraging. Zo krijg je tijdens het fietsen precies de juiste ondersteuning. De krachtsensor zorgt ervoor dat de ondersteuning direct wordt onderbroken als je stopt met trappen of als je remt.

Voordelen

  • Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt
  • De ondersteuning voelt natuurlijk aan
  • Bij het wegrijden krijg je direct ondersteuning

Nadeel

  • Je ondersteuning wordt alleen geleverd als je zelf ook inspanning levert

Wat is het verschil in e-bike sensoren?

Ben je benieuwd hoe de verschillende sensoren werken en wat het verschil is tussen de 2 soorten sensoren? Bekijk de video.

Bekijk onze elektrische fietsen

De elektrische fiets, of e-bike, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet ze in alle vormen, kleuren en maten voorbij komen. Gazelle biedt een breed assortiment e-bikes met trapondersteuning aan. Je kiest eenvoudig de beste elektrische fiets voor jouw situatie. Niets is te gek voor jouw elektrische fiets van Gazelle.

Boodschappen meenemen op de fiets, dagelijks naar je werk of ontspannen door heuvelachtig landschap fietsen. Met een duwtje in de rug kom je overal fluitend aan. Het assortiment van Gazelle heeft voor ieder wat wils. Van een betrouwbaar dagelijks vervoermiddel tot sportieve partner.