Speed pedelec

Files, parkeerproblemen of nauwe stadsstraatjes: je trotseert ze eenvoudig met een speed pedelec! Een speedbike is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen kun je snelheden tot wel 45 kilometer per uur bereiken. De elektrische speedbike is in dat opzicht goed vergelijkbaar met een bromfiets, maar dan wel met een belangrijk verschil: door een speedbike te kopen blijf je in beweging.

Regels speed pedelec?

Speed pedelecs rijders hebben zich aan dezelfde regels te houden als bromfietsers. Dat betekent dus dat je minimaal een bromfietsrijbewijs moet hebben en een geel kentekenplaat op je speed pedelec moet hebben. Daarnaast is ook een goedgekeurde helm (speciaal voor speed pedelecs) van belang. Welke regels gelden er nog meer voor speed pedelecs?

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximum-snelheden:

 • Op de rijbaan 45 km/u;
 • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/u
 • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 km/u

Overige regels bij het rijden op een speed pedelec, je moet

 • minimaal 16 jaar zijn;
 • een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben;
 • een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed pedelec-helm (Lees meer over deze helm hier - norm NTA 8776:2016) dragen;
 • een geel bromfietskentekenplaat achterop de speed pedelec hebben;
 • een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben
 • rijden op het fiets/bromfietspad (of op de rijbaan). Je mag dus niet op het fietspad rijden
 • altijd het kentekenbewijs bij je hebben.

bron: Rijksoverheid.

Wat is een Speed Pedelec?

Wat is nou eigenlijk een Speed Pedelec? Een speed pedelec, ook wel speedbike genoemd, is een snelle elektrische fiets welke snelheden maakt tot 45 km/h. Dit is harder in tegenstelling tot de gewone e-bike welke maar tot 25 km/h komt. Deze pedelec wordt weleens verward met een snorfiets. Maar bij de speed pedelec moet je altijd meetrappen om vooruit te komen. 

Je bent verplicht om een helm te dragen wanneer je op deze snelle e-bike fietst. Het is de ideale elektrische fiets voor wie graag naar zijn/haar werk fietst en een goed alternatief voor de auto of de trein. 

Speed pedelec dames en heren

Speciaal voor mensen die snel lange afstanden willen kunnen afleggen, ontwikkelde Gazelle de CityZen Speed. Deze stoere en robuuste fiets is verkrijgbaar als speed pedelec voor dames en heren. In tegenstelling tot het herenmodel heeft de speed pedelec dames een lage instap. Dit model is uiteraard niet voorbehouden aan dames alleen: ook heren die bij hoge snelheden zo wendbaar mogelijk willen zijn, kunnen de voorkeur geven aan een lage instap. De CityZen speed heeft een sportieve uitstraling en gemakkelijk te bedienen versnellingen. Zo bestijg je in no time zelfs de hoogste bruggen en heuvels. Het extra gewicht van de motor wordt gecompenseerd door een lichtgewicht frame.

Speed pedelecs tot 45 km/u

Razendsnel fietsen, zelfs tegen de wind in - dat kan met de speed pedelec! Wist je dat een speed pedelec 45 km/u kan halen? Door hun hoge snelheid vallen deze e-bikes voor de wet niet meer onder de categorie fietsen, maar onder de snorfietsen. Je mag er dus alleen de weg mee op als je in het bezit bent van een brommerrijbewijs, een geldige nummerplaat en de bijbehorende verzekering. De speed pedelec heeft ook een motor met een relatief groot vermogen. Waar een gewone e-bike meestal een vermogen heeft van 200-250 W, haalt de speed pedelec een wattage tot wel 500. Doordat een speed pedelec 45 km/u kan halen, kom je er even snel mee op je bestemming aan als met een gemiddelde brommer.

De beste speed pedelec

Op 22 februari 2017 deed de Fietsersbond onderzoek naar de beste speed pedelecs. Daarbij behaalde ook de Gazelle CityZen een mooie score. De volgende pluspunten werden door de Fietsersbond in het bijzonder gewaardeerd:

 • Snel door efficiënte derailleur en sportieve zit
 • Laag gewicht
 • Goede ondersteuning
 • Lage prijs
 • Makkelijk uitneembare accu
 • Goede kettingafscherming
 • Remlicht

 

Ook de Elektrische Fietsentest 2016 van Elektrischefietsen.com rekende de Gazelle CityZen tot de beste speed pedelecs. Bij deze test werden vooral de krachtige ondersteuning en de lichtgewicht vormgeving als pluspunten genoemd.

Speed pedelec kopen

Een speed pedelec kopen is investeren in een duurzame toekomst. Razendsnel woon-werkverkeer, waarbij je toch volop in beweging blijft. Dat je nooit meer op zoek hoeft te gaan naar een parkeerplaats is een prettige bijkomstigheid. Reden temeer dus om een speed pedelec te kopen!