Fietsplan voorbeeld

Je wilt een Fietsplan, maar je hebt geen idee hoe je de berekening moet maken. Kunnen wij ons voorstellen. Daarom hieronder een Fietsplan voorbeeld berekening. Je kunt snel berekenen of het Fietsplan ook voor jou geldt.

Hoe werkt het Fietsplan? Dat hebben wij helemaal voor je uitgelegd op deze pagina. Wil je meer informatie over de WKR, werkkostenregeling? Dat kun je hier lezen. 

Wat is het verschil tussen het Fietsplan en de WKR? Dat is natuurlijk goed om te weten. Lees hier alles over de verschillen

Bekijk hier het Rekenvoorbeeld van de WKR

Vrije ruimte berekenen

Loonsom bepalen

Bouwbedrijf Klaas BV heeft 99 medewerkers en een totale loonsom van € 3.000.000. Je berekent de vrije ruimte als volgt: € 3.000.000 x 1.2% = € 36.000.

Budget voor fietsplan bepalen

Budget voor fietsplan bepalen

Elk jaar krijgt een derde van het personeelsbestand een fiets. Zo ontvangt iedere medewerker eens per drie jaar een fiets van de zaak. Stel Klaas BV wil ook een kerstpakket geven aan zijn medewerkers en reserveert daarom slechts € 27.720 van de vrije ruimte voor een fietsregeling. Bereken het fietsbudget per persoon € 27.720 / (99 / 3) = 33. De vergoeding voor een nieuwe Gazelle wordt dan in totaal € 840 per drie jaar (€ 27.720 / 33).

Bij een aanschafprijs van maximaal € 840 (incl. BTW) kan Klaas BV de fiets vergoeden binnen zijn vrije ruimte en betaalt dus geen eindheffing.

Aanschafwaarde binnen de vrije ruimte

Aanschafwaarde binnen de vrije ruimte

Een medewerker van Klaas BV kan een fiets voor € 840 (incl. BTW) kopen. Dit bedrag betaalt hij zelf en wordt gedeclareerd bij de werkgever. Of de medewerker laat de fiets rechtstreeks factureren aan de werkgever. De werkgever betaalt geen eindheffing of extra belasting over dat bedrag.

Aanschafwaarde boven de vrije ruimte

Vrije ruimte wkr

Stel, een medewerker van Klaas BV koopt een fiets van € 899. Dat betekent dat de vrije ruimte met € 59 wordt overschreden, er moet dan een eindheffing van 80% betaald worden over deze € 59. De totale extra kosten zijn dan: € 59 + 80% = € 106,20. Het bedrag van € 106,20 wordt betaald door de werkgever of kan verrekend worden met de werknemer. Dit mag de werkgever zelf bepalen.

Bij overschrijding van de vrije ruimte, kan dit bedrag als eigen bijdrage van de medewerker gevraagd worden. Door een eigen bijdrage van € 59 te vragen blijft de eindheffing achterwege.

Korting

Korting

Een eventuele bedongen korting mag worden doorgegeven aan de medewerkers. Dus stel een fiets kost € 950, maar bij inkoop van 30 stuks ontvangt Klaas BV € 1.500 korting. Dan is een fiets per stuk € 900 en kan € 60 eigen bijdrage van de medewerker gevraagd worden. Zo profiteren beide partijen van optimaal voordeel.