Werkkostenregeling (WKR) inzetten voor een fiets

Een overzicht voor werkgevers

Iedere werkgever in Nederland kan gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR), jij dus ook. Binnen de WKR reserveer je als organisatie een vast percentage van de bruto loonsom. Dit bedrag kun je op jouw beurt weer - onbelast - besteden aan bijvoorbeeld een kerstpakket of beter nog een fiets. 

Zet jij de WKR al in om een bijdrage te leveren aan de nieuwe (elektrische) fiets van jouw werknemer? We nemen je graag mee in de voordelen. 

Voordelen voor jou en je personeel

Fietsen naar het werk is niet alleen goed voor het milieu, maar bevordert ook de gezondheid. En met de werkkostenregeling is een fiets van de zaak nu nog sneller geregeld. Zo stimuleer je werknemers voordelig en eenvoudig om naar het werk te fietsen, draag jij bij aan een schoner milieu en profiteer je van minder ziekteverzuim. Win-win dus! 

WKR
WKR

Hoge loonsom? Grote kansen!

Besteed 3% van de loonsom vrij in 2023

Voor 2023 is de vrije ruimte over het fiscaal loon tot en met 400.000 euro vastgesteld op 3%. Bij een loonsom hoger dan dit bedrag, is de vrije ruimte 1,8%. Hoe je dit inzet is aan jou. Wij kunnen alleen maar aanmoedigen om een deel van dit budget ter beschikking te stellen aan het personeel, zodat zij een nieuwe (elektrische) Gazelle fiets kunnen aanschaffen voor een mooie prijs. 

Let op: besteed je meer dan vrije ruimte toelaat? Dan betaal je over het het gedeelte boven de grens 80% belasting. Ga dus slim om met het budget. 

Rekenvoorbeeld voor bedrijven

Zie je de voordelen van het fietsplan in en wil je meer weten? We hebben een rekenvoorbeeld gemaakt. Hierin laten we zien hoe je de vrije ruimte in de WKR van jouw organisatie berekent en laten we je aan de hand van een voorbeeld zien hoe een fiets gefinancierd wordt. 

WKR
WKR

Het gebruik van een fiets buiten de WKR stimuleren

Zet je de WKR al in om andere initiatieven te bekostigen, maar wil je wel een fiets van de zaak faciliteren? Kijk dan naar een renteloze lening voor je werknemers. Bij deze vorm leen je de aanschafwaarde van de fiets aan de werknemer. De werknemer betaalt dit vervolgens terug met zijn kilometervergoeding. Het rentevoordeel van een personeelslening voor de aanschaf valt onder de nihilwaarderingen en heeft dus geen invloed op de vrije ruimte. 

Rekenvoorbeeld
Een werknemer wil graag een Gazelle ter waarde van € 1.500 aanschaffen en jij bent bereid om dit bedrag te lenen. Daarnaast ontvangt de werknemer een reiskostenvergoeding van  € 0,21 per kilometer. Stel nu dat de werknemer op 5 kilometer afstand woont en 20 dagen per maand werkt, dan ontvangt hij per maand een vergoeding van €42. Deze vergoeding kan hij inzetten om de lening af te lossen. Na 1.500/42= 35 maanden is de fiets volledig afgelost.