Keuzehulp elektrische fiets

Verschillende soorten elektrische fietsen

De elektrische fiets bestaat inmiddels in verschillende soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar snelheid, comfort of avontuur, er bestaat voor iedere fietser een perfecte e-bike die aansluit bij je wensen. Hier vind je een overzicht van de verschillende Gazelle e-bikes met bijbehorende kenmerken.

Inhoud:

Verschillende soorten elektrische fietsen

Elektrische stadsfietsen

Dit type e-bike is speciaal ontworpen voor de moderne stadsbewoner. Of je nu door de drukke straten van de stad navigeert, boodschappen doet of naar kantoor fietst, de elektrische stadsfiets biedt ultiem comfort en ondersteuning. Zo beweeg jij met dit type e-bike moeiteloos door de drukke straten en smalle steegjes. Bovendien draag je bij aan een beter milieu, want de e-bike stoot minder uit dan auto's, scooters of bromfietsen.

Kenmerken van een elektrische stadsfiets

 • Je zit rechtop, zodat je goed overzicht hebt in het stadsverkeer.
 • Een stevige bagagedrager waardoor het eenvoudig is om boodschappen mee te nemen.
 • Voorzien van een naafversnelling waardoor je makkelijk in stilstand kan schakelen. Makkelijk als je vaak moet stoppen. 
 • Heeft een gesloten kettingkast of soms een riem waardoor de fiets onderhoudsarm is.

Elektrische trekkingfiets

Speciaal voor sportievelingen bestaat de elektrische trekkingfiets, de ideale sportieve metgezel voor zowel alledaagse fietsroutes als lange recreatieve tochten.Door de krachtige motor en ruime keuze uit accu’s is geen afstand meer te ver voor je. En dankzij de actieve zithouding en talloze versnellingen is dit type e-bike een sportieve kilometervreter. 

Kenmerken van een elektrische trekkingfiets

 • Ideaal voor uitdagend, heuvelachtig terrein.
 • Krachtige middenmotor.
 • Ruime accucapaciteit, speciaal ontworpen voor het afleggen van lange afstanden.
Gazelle Esprit elektrische stadsfiets

Elektrische bakfiets

De elektrische bakfiets is perfect voor jonge gezinnen, vooral in drukke steden waar elektrische bakfietsen een ware revolutie zijn. Met dit type e-bike vervoer je je kinderen en boodschappen veilig en gemakkelijk. Stel je voor: je brengt je kinderen moeiteloos naar de opvang en rijdt vervolgens zonder enige hinder door naar kantoor. Geen last van vervelende files, en aan het einde van de dag gebruik je dezelfde elektrische bakfiets om je kinderen op te halen en naar zwemles te brengen. Een ander bijkomend voordeel is dat je gratis mag parkeren, waar en hoe lang je maar wilt.

Kenmerken van een elektrische bakfiets

 • Veilige hoge bak met een lage instap, zodat je kinderen moeiteloos in en uit kunnen stappen.
 • Veiligheidsgordels voor veiligheid tijdens het rijden.
 • Voldoende opbergruimte om spullen mee te vervoeren.

Elektrische mamafiets

De elektrische moeder- of vaderfiets is ideaal voor het vervoeren van kinderen van en naar de opvang. Met een lagere en bredere instap dan een normale fiets, stap je gemakkelijk op, zelfs met een voorzitje. Bij een elektrische moeder- of vaderfiets is er namelijk extra ruimte gecreëerd voor zitjes. Bovendien heeft dit type e-bike een stevige achterdrager, zodat je ook een achterzitje kan bevestigen.

Kenmerken van een elektrische mamafiets

 • Een rechte zithouding.
 • Voldoende ruimte tussen stuur en zadel.
 • Breed stuur, zodat je makkelijk het gewicht onder controle houdt. 
 • Dubbele pootstandaard en stuurvergrendeling voor stabiliteit bij het wegzetten.
Gazelle Makki Travel elektrische bakfiets

Elektrische transportfiets

De verschillen tussen een gewone e-bike, een elektrische stadsfiets en een elektrische transportfiets zijn duidelijk te zien in de sterkte en bouw van het frame. De elektrische transportfiets is de perfecte fiets voor het doen van boodschappen, het fietsen naar werk of gewoon een ritje. Dankzij het extra stevige frame en de motor kun je zelfs met een zware belading licht en comfortabel trappen. Wist je dat de extra voordrager aan de voorkant van de elektrische transportfiets letterlijk als bagagedrager werkt? Op de voordrager kan je tot wel 5 kg meenemen en maar liefst 20 op de achterdrager.Ideaal voor het vervoeren van een boodschappentas of schooltas dus.

Kenmerken van een elektrische transportfiets

 • Vaak gebruikt als elektrische moederfiets.
 • Stevig frame en brede banden.
 • Voordrager voor het meenemen van bagage. 
 • Dubbele pootstandaard en stuurvergrendeling voor stabiliteit bij het wegzetten.

Speed pedelecs

Speed pedelecs, ook wel speedbikes genoemd, zijn een speciaal soort e-bikes die nog meer snelheid en kracht bieden dan normale elektrische fietsen. Dankzij de krachtige motor bereiken deze fietsen moeiteloos snelheden van 40-45 km/u, waarmee ze files en parkeerproblemen probleemloos trotseren. Door de flinke dosis power verplaats je jezelf gemakkelijk van A naar B. Bovendien zijn speedbikes door het ontwerp voor hogere snelheden extra stabiel op de weg.

Vanwege de hoge snelheid valt dit type e-bike niet meer onder de categorie fietsen, maar onder bromfietsen. Daarom is het verplicht om op een speed pedelec een helm te dragen. Ook moet je in het bezit zijn van een brommerrijbewijs, een geldig kenteken en een speciale speed pedelec-verzekering.

Kenmerken van een speed pedelec

 • Krachtige ondersteuning en hogere snelheden tot 45 km/u.
 • Sportieve zithouding met comfort.
 • Uitneembare accu.

Probeer onze e-bikes

Of je nu wilt pendelen naar je werk in de stad, zware bagage wilt vervoeren of wilt genieten van hoge snelheden, je vindt de juiste voor jou tussen onze verschillende soorten e-bikes. Wil je de verschillen van dichtbij ervaren? Bezoek ons in een van onze E-bike Testcenters of ga langs bij een Gazelle winkel bij jou in de buurt. Hier kun je proefrijden op de verschillende soorten e-bikes en kun je al je vragen stellen.