E-bike motor

Problemen met de motor van een elektrische fiets

Doet je elektrische fiets het niet? Dat is altijd erg vervelend. Een defecte motor kan hier de oorzaak van zijn. Voordat we ingaan op de mogelijke problemen met een e-bike motor en de oplossing hiervoor, is het handig om te weten hoe hij eigenlijk werkt. De e-bike motor zelf bevindt zich vaak in het midden van de fiets of op een van de wielen. Tijdens het fietsen vult een e-bike motor jouw eigen fysieke kracht aan met de kracht van de elektromotor. De elektromotor krijgt op zijn beurt weer energie van de accu die zich in het midden van het frame of onder de achterdrager bevindt. Intelligente sensoren meten de trapkracht, de snelheid en de rotatie van de pedalen. Dit zorgt ervoor dat de motor de juiste dosis elektrische ondersteuning geeft.

Wat voor motorproblemen kunnen zich voordoen?

Is de motor van jouw elektrische fiets kapot? Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom een e-bike motor niet meer werkt.. Deze kunnen direct te maken hebben met de motor, maar ook andere oorzaken hebben. Het display kan bijvoorbeeld defect zijn of de accu is leeg. Ontdek de oorzaken van waarom de motorhulp weg kan vallen en wat je in die gevallen het beste kan doen.

Wat voor motorproblemen kunnen zich voordoen?

Het display

Als jouw display of boordcomputer niet meer werkt, komt dat vaak omdat de contacten door nattigheid en kou zijn gaan roesten. Hierdoor kan de stroom niet meer ongestoord lopen. Dit kan leiden tot storingen en uitval van het display. Veel displays kunnen eenvoudig uit de houder worden gehaald om de contacten te controleren.. Bij andere modellen moet je eerst een schroefje aan de onderkant losdraaien om het scherm te kunnen verwijderen. Vaak werkt het display weer als je hem daarna opnieuw verbindt. . Als dat niet werkt kan je ook de contacten afvegen met een droge doek. Gebruik geen natte doek of schoonmaakmiddelen, want die kunnen de contacten beschadigen. 

Het probleem kan ook verholpen worden door het display opnieuw op te starten. Werken deze oplossingen niet, bezoek dan een van onze Gazelle winkels bij jou in de buurt. Hier staan experts klaar om je te helpen.

De accu

Als je problemen hebt met de motor van jouw elektrische fiets kan dit ook aan de accu liggen. Soms zit de accu niet goed in zijn houder, waardoor de accu een beetje kan bewegen. Voor een snelle oplossing kan je schuimrubber gebruiken om eventuele kieren tussen de behuizing en het frame op te vullen. Op de lange termijn raden we je aan dit te laten repareren bij een Gazelle fietsenwinkel. 

Net als bij het display is het ook mogelijk dat er vocht is doorgedrongen tot de contacten van jouw accu. Het beste is om de batterij uit de houder te halen, alle contacten te controleren en ze met een doek te drogen. Hierna kun je de accu weer terugplaatsen en zou de motor weer moeten werken.

Een andere oorzaak voor problemen met de motor door de accu kan een defecte printplaat zijn. In dit geval kan je het beste naar een fietsenwinkel om de printplaat of de hele accu te laten vervangen.

De accu

De sensoren

Een slecht functionerende e-bike motor kan ook veroorzaakt worden door kapotte sensoren. De sensortechnologie regelt de overdracht van het motorvermogen naar de aandrijving. Het zorgt voor een goede rijervaring en een optimale en effectieve ondersteuning. Wanneer er defecten optreden in deze sensoren, kan dat ervoor zorgen dat de motor ineens wegvalt. In dit geval kan je het beste een Gazelle expert raadplegen. 

Bedrading en aansluitingen

Tot slot, wanneer jouw e-bike motor problemen veroorzaakt, kan dit komen door onderbroken kabelverbindingen. Op oneffen wegdek zoals klinkers heeft je fiets veel schokken te verwerken. De bedrading kan hierdoor losraken. In dat geval wordt de motor niet meer aangestuurd en valt de trapondersteuning uit. 

Als de kabels buiten het frame lopen, kan je de kabelverbindingen gemakkelijk zelf controleren en losse kabels opnieuw vastmaken. Loopt de bedrading van jouw e-bike grotendeels door het frame, dan is dit een stuk lastiger. Gelukkig staat het Gazelle team klaar om je te helpen! Kom langs bij een Gazelle fietsenwinkels bij jou in de buurt of bezoek ons in een van onze Gazelle Testcenters. Wij maken jouw elektrische fiets weer in orde.

Bedrading en aansluitingen