Accu elektrische fiets

Maak je vaak korte tochtjes of fiets je liever de hele dag door? Hoe ver je met een elektrische fiets kunt fietsen, hangt in belangrijke mate af van het type accu en de daarmee samenhangde actieradius. Gazelle heeft een breed scala aan fietsaccu’s voor je e-bike die je met een motor kan combineren. Zo is er altijd een accu-motor combinatie voor jouw verbruik. Kies eenvoudig de accu die bij jou past. 

Lees meer over:

Hoe onderhoud ik mijn accu?

'Gouden regels' voor het gebruik van fietsaccu's

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de batterij goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van een de accu van een elektrische fiets van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld.

Lees bijvoorbeeld altijd de bij jouw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruikstips ter harte. Bij vragen kun je terecht op de website van jouw fietsmerk en uiteraard ook bij jouw dealer.

Op welke plek kan een fietsaccu zitten bij een e-bike?

Afhankelijk van het type elektrische fiets is de batterij geplaatst onder de bagage- of voordrager, rondom de trapas of in/op het frame. Daarbij geldt: hoe lager de accu geplaatst is op de fiets, hoe meer stabiliteit dit biedt aan de wegligging. 

De accu, of batterij, van een elektrische fiets geeft energie aan de motor. Maar deze accu voorziet de elektrische fiets ook van extra gewicht. Samen met onder andere de motor zorgt de accu ervoor dat een elektrische fiets gemiddeld zes kilo zwaarder is dan een gewone fiets. Dit extra gewicht heeft invloed op de balans en het zwaartepunt van de fiets.

Gazelle biedt je drie verschillende posities: Onder de bagagedrager, in het frame of op het frame. Hieronder worden alle verschillende posities uitgelicht. 

Accu onder de bagagedrager

Bij veel elektrische fietsen is de accu onder de bagagedrager geplaatst. Bij e-bikes met een voorwielmotor zorgt dit voor een optimale balans van de fiets en dus voor een stabiele wegligging. Bij e-bikes met een middenmotor zorgt dit ervoor dat het zwaartepunt iets meer naar achter wordt verplaatst.

De accu is altijd uitneembaar en gemakkelijk op te laden. Doordat er in het midden geen motor of accu zit is er maximale ruimte voor een brede en lage instap. 

Accu in het frame

Een accu in het frame is mooi geïntegreerd in het frame. Doordat deze in het midden van de fiets is geplaatst zorgt dit voor een optimale gewichtsverdeling en goede stabiele wegligging.

De accu is los te koppelen en op die manier gemakkelijk overal op te laden. Een ander voordeel is dat de batterij extra goed wordt beschermd. 

Accu op het frame

Een accu op het frame is meer zichtbaar dan degene welke in het frame is geïntegreerd. Maar doordat deze accu ook in het midden van de e-bike is geplaatst heeft hij dezelfde voordelen dan wanneer hij in het frame is weggewerkt: optimale gewichtsverdeling en een stabiele wegligging.

Kies je voor een vaste of een uitneembare accu?

De batterij van een elektrische fiets is oplaadbaar en moet (bij gebruik) regelmatig worden opgeladen. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden.

Uitneembare accu

Wil je flexibel kunnen zijn in het opladen van de accu, dan zal je voorkeur uitgaan naar een uitneembare accu. De accu wordt namelijk geleverd met een oplader die te gebruiken is op elk stopcontact. Je neemt de accu eenvoudig uit de elektrische fiets en laadt de accu op bij het dichtstbijzijnde stopcontact. Plaats je de fiets regelmatig op een fietsendrager? Dan is een uitneembare accu gewenst. Zonder accu is een elektrische fiets een stuk lichter en eenvoudiger op de drager te plaatsen.

Voordelen

  • De accu is eenvoudig uit te nemen, bijvoorbeeld om op te laden of bij extreem warm of koud weer
  • De accu is eenvoudig te vervangen (ook onderweg door een reserve-accu)
  • De accu kan eenvoudig worden opgeladen bij elk stopcontact

Vaste accu

Wil je dat de batterij van de e-bike goed beschermd wordt, dan zal je voorkeur uitgaan naar een vaste accu. De fiets zal in de buurt van een stopcontact moeten zijn om de accu te kunnen opladen. Gazelle heeft geen fietsen met een vaste accu. Onze accu's zijn altijd uitneembaar. 

Voordelen

  • De accu wordt door het frame beschermd

Nadelen

  • De accu kan alleen vervangen worden door een specialist (fietsenmaker)
  • De fiets moet in de buurt van een stopcontact kunnen staan om de accu op te laden
  • De fiets moet beschermd worden tegen extreem warm of koud weer

Vermogen van de e-bike accu

De accu. of batterij, van de e-bike bepaalt voor een groot gedeelte het aantal kilometers dat je ondersteuning krijgt van je elektrische fiets (actieradius). De lengte van de ritten met je elektrische fiets spelen dus een belangrijke rol in de keuze voor een accu. Hoe groter de afstand die je aflegt, hoe groter de capaciteit van de accu moet zijn. Maar over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit ook duurder.

De capaciteit van de accu, of batterij, van de elektrische fiets kan worden uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) en Wattuur (Wh). In tegenstelling tot Wattuur houdt Ampère-uur geen rekening met de spanning tijdens het ontladen van de accu. Je kan een accu dus het beste beoordelen op het aantal Wattuur. Hoe hoger dit getal, hoe langer je kan fietsen met ondersteuning.

De meeste elektrische fietsen worden standaard geleverd met een accu. Heeft de elektrische fiets geen standaard accu, dan kies je zelf de accucapaciteit en heb je (meer) invloed op de prijs van je elektrische fiets.

Meestgestelde vragen over accu's

Wanneer moet de accu van mijn elektrische fiets worden vervangen?

Dat de accu van je e-bike veroudert is een feit, wanneer dit gebeurd is afhankelijk van het gebruik van je elektrische fiets. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Wij hebben een blog geschreven over het vervangen van je accu. 

Lees ons blog over het vervangen van je accu.

Hoe lang duurt het opladen van de accu van een elektrische fiets?

Hoelang je moet wachten voordat je weer op pad kunt met je elektrische fiets, hangt grotendeels af van de soort accu op je e-bike. De ene accu is in zes uur weer volledig opgeladen, de ander doet er net iets langer over. Je kunt de accu opladen terwijl hij in je fiets zit, maar je kunt ‘m ook los van je fiets opladen.

Lees het gehele antwoord hier


 

Welk accutype heb ik nodig?

De accu stuurt de motor van een elektrische fiets aan. Het type accu heeft, net als de actieradius, invloed op het aantal kilometers dat je met je elektrische fiets kan afleggen. Er zijn vijf typen accu’s te onderscheiden, waarvan er tegenwoordig nog vier te vinden zijn op nieuwe elektrische fietsen. Het type NiCd, dit staat voor Nikkel cadmium, kom je alleen nog tegen op tweedehands elektrische fietsen.

Accu's zijn voordurend in ontwikkeling. De capaciteit en levensduur worden steeds beter. Ook een nieuw soort accu vindt zijn intrede in de e-bike markt, deze zijn echter nog niet breed in de markt verkrijgbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de LiPo accu. Gazelle maakt op dit moment alleen gebruik van het type Li-On accu.

Welke type accu's zijn er?

Li-On (lithium-ion)

Lithium-ion is bekend als de verzamelnaam voor de vele accu's die Lithium bevatten. Het type accu heeft een lage zelfontlading en een lange(re) levensduur. Daar staat wel tegenover dat de prijs van dit type accu hoger ligt. Gazelle maakt alleen gebruik van dit type accu.

NiMh (Nikkel Metaal Hydride)

De NiMh-accu is de opvolger van de NiCd-accu en de NiMh-accu is momenteel de standaard in Europa. Het type batterij vraagt om een regelmatige lading, ook als de elektrische fiets (een langere tijd) stilstaat. De batterij moet op ieder moment aangesloten blijven op de lader. De lader zorgt er namelijk voor dat de accu in optimale conditie blijft. Houd voor dit type accu rekening met een laadtijd van 4 tot 6 uur.

LiPo (Lithium Polyme)

De LiPo-accu is een van de betere accu's uit het assortiment Li-Ion-accu's. De accu is nog kleiner dan de gemiddelde Li-Ion-accu. Wordt de elektrische fiets voor een langere tijd niet gebruikt, dan wordt aangeraden deze accu met een lading van 40% op te bergen (bij voorkeur in een koele omgeving).

LifePo4 (Lithium-IJzer-Fosfaat)

De nieuwste generatie accu draagt de naam LifePo4 (of een afgeleide hiervan; LP4, LFP, LFP4). Deze accu is op alle fronten verbeterd en is dan ook het neusje van de zalm. Echter, de prijs van de accu is daar ook naar. Omgerekend is de aanschaf van een elektrische fiets met een LifePo4-accu het overwegen waard, aangezien de accu langer meegaat en de kans kleiner is dat deze vervangen moet worden voordat de fiets aan vervanging toe is. Momenteel is slechts een beperkt aanbod elektrische fietsen uitgerust met dit type accu. In de toekomst zal dit aanbod groter worden.

Bekijk onze elektrische fietsen

De elektrische fiets, of e-bike, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet ze in alle vormen, kleuren en maten voorbij komen. Gazelle biedt een breed assortiment e-bikes met trapondersteuning aan. Je kiest eenvoudig de beste elektrische fiets voor jouw situatie. Niets is te gek voor jouw elektrische fiets van Gazelle.