Advies over elektrische fietsen

Hoe berg je jouw elektrische fiets correct op?

Niets zo vervelend als een fiets die gestolen wordt, helemaal als het een goede e-bike of speed pedelecs is. Daarom geven we je in dit artikel vier mogelijkheden om je e-bike zo veilig mogelijk op te bergen. Zo kun je er nog een lange tijd van genieten.

Hoe berg je jouw elektrische fiets correct op?

Optie 1: Je e-bike stallen in de schuur, garage of kelder

Als je een schuur, garage of kelder hebt, is dit je beste optie voor het stallen van je e-bike. Er is voldoende ruimte en je e-bike zit veilig achter een gesloten deur. Gebruik wel altijd een goed slot.

Er is echter een klein nadeel als je je fiets in zo een ruimte opbergt: In de winter is het daar meestal koud en vochtig, wat niet zo goed is voor je e-bike. Als dit voor jou het geval is, raden we aan je e-bike indien mogelijk in huis op te bergen, of ten minste in de winter. Heb je daar niet genoeg ruimte voor? Haal dan je accu, display en andere gevoelige elektronische onderdelen eruit. Berg deze droog en veilig op bij je thuis.

Bovendien kan je je elektrische fiets altijd afdekken met een zeil of beschermhoes om hem te beschermen tegen kou en vocht. Op die manier creëer je betere condities voor jouw e-bike tijdens de winter.

Optie 2: Je e-bike in een fietsenrek plaatsen

Fietsrekken zijn niet alleen praktisch voor scholen en treinstations - ze zijn ook een goede optie voor huishoudens die meerdere fietsen of e-bikes veilig naast elkaar willen stallen. Dankzij de stabiele en vast geïnstalleerde steunen staat je fiets altijd stabiel en valt hij niet om.

Je kan ze onder een carport monteren, als die er is, of een plek kiezen in je garage, kelder of schuur. Bovendien kan je bij een fietsenrek je e-bike altijd veilig met een slot vastmaken. Dit biedt meer veiligheid tegen diefstal.

Optie 3: Je e-bike aan een muurhouder

Zoals eerder vermeld, is de beste en veiligste manier om je e-bike te stallen bij je thuis. Als je niet genoeg plaats hebt bij je thuis, kan een muurhouder de perfecte oplossing zijn.

Zo maak je van je e-bike een mooie blikvanger in je huis en haal je hem van de muur wanneer je wilt fietsen. Er zijn verschillende muurhouders beschikbaar - van heel moderne houders van plexiglas tot eenvoudige houten haken. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kan je ook kiezen tussen een horizontale en een verticale houder.

De meeste muurhouders zijn universeel - je kan ze gebruiken voor een gewone fiets, een e-bike, een stadsfiets of een racefiets. Als je wilt overstappen op een ander model, kun je de beugel zonder problemen blijven gebruiken. Maar vergeet niet rekening te houden met het laadvermogen van de beugel en het gewicht van je fiets.

Optie 4: Je e-bike buiten stallen

Als je geen andere optie hebt, kan je je e-bike natuurlijk ook buiten parkeren. Maar vergrendel je e-bike altijd met een goed slot. Steek het slot door je band en het frame van je e-bike en bevestig het aan een vast voorwerp zoals een fietsenrek of lantaarnpaal. Laat je accu of andere kostbare onderdelen nooit onbewaakt op je e-bike. Neem deze onderdelen mee naar binnen, waar je ze veilig en droog kunt opbergen.

Bescherm je e-bike tegen vocht en kou. Het helpt om een zeil of beschermhoes te kopen en die 's nachts over je e-bike te leggen. Zo roest je e-bike minder snel, wordt het zadel minder broos en wordt de fiets niet zo vies. Bovendien zullen de elektrische contacten niet nat worden, en is er dus een kleiner risico op defecten. 

Indien mogelijk, raden we aan je e-bike te stallen op een plek die je vanuit je huis kunt zien, zodat je altijd een oogje in het zeil kunt houden. Verzeker ook je elektrische fiets als je deze buiten stalt, omdat hier de grootste kans op diefstal plaatsvindt.

Extra opberg tips voor jouw elektrische fiets

Vooral in de winter is het belangrijk je accu te beschermen tegen koude en vocht. We hebben alle tips over hoe je je accu het beste kunt opbergen en opladen al samengevat.

Als je ervoor kiest je e-bike de hele winter op te bergen, raden we je aan hem eerst goed schoon te maken om roestvorming te vermijden. Je moet tijdens de wintermaanden ook de bandendruk in de gaten houden, zodat de zijkant op lange termijn niet wordt beschadigd door een lekke band. Smeer ook je fietsketting en tandwielen goed in voordat je je elektrische fiets opbergt om te voorkomen dat deze gaan roesten. 

Heb je meer tips nodig voor de juiste zorg van jouw e-bike? Onze experts helpen je graag. Bezoek ons in een van onze E-bike Testcenters of ga naar een Gazelle fietsenwinkel bij je in de buurt voor persoonlijk advies.