E bike motoren: welke zijn er?

Verschil voorwielmotor en middenmotor

Moeiteloos een heuvel beklimmen, uitgerust aankomen op je werk of flexibel fietsen over kronkelende paden. Voor een Gazelle met middenmotor is geen uitdaging te groot. De lage plaatsing van de motor in het midden van de fiets maakt jouw Gazelle e-bike wendbaar en zorgt zo voor optimale wegligging en stuurgedrag. Voor een middenmotor kun je kiezen uit Bosch of Shimano Steps.

Wil je af en toe ondersteuning zonder al te veel op te vallen? Dankzij het slimme design lijkt jouw Gazelle met voorwielmotor net een normale fiets. Met een voorwielmotor kun je kiezen voor het motortype van Panasonic of Bafang. Een fiets met voorwielmotor is over het algemeen iets goedkoper dan de middenmotor, ze zijn vaak ook iets lichter. Wel kan het sturen van de fiets als iets zwaarder worden ervaren. Wil je weten welke soort motor het beste bij jou past? Maak dan een proefrit bij een Experience Center of bij een winkel bij jou in de buurt!

Lees meer over:

E-bikes met Bosch middenmotor

Moeiteloos fietsen

De robuuste Bosch motor is ideaal voor zowel de dagelijkse tocht als op lange afstanden. Met een koppel van 48 Nm tot maximaal 60 Nm ondersteunt hij niet alleen op vlak, maar ook op heuvelachtig terrein.

E-bikes met Shimano Steps middenmotor

Licht en krachtig

De lichte, krachtige Steps middenmotor is ideaal voor zowel de dagelijkse tocht als op lange afstanden. Met een koppel van maximaal 50 Nm ondersteunt hij niet alleen op vlak, maar ook op heuvelachtig terrein.

E-bikes met Bafang voorwielmotor

Klein, licht en stil

De Bafang voorwielmotor levert 30 Nm koppel. Hij is klein, licht van gewicht, zeer efficiënt en zeer stil. Deze motor leen zich dan ook uitstekend voor het stadsverkeer. 

E-bike met Panasonic voorwielmotor

Bewezen kwaliteit

De combinatie van een Gazelle elektrische fiets met een Panasonic voorwielmotor garandeert robuuste kwaliteit en rijke opties. Ook aan de hand helpt jouw e-bike met Panasonic voorwielmotor een extra handje dankzij de Walk Assist.


Koppel en vermogen van de motor

Het vermogen van de motor bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen. Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Fiets je veel bergop, dan kan een krachtige motor (denk aan minimaal 40 Nm) je daar goed bij ondersteunen. Fiets je veel op vlakke wegen, dan kan een motor met minder vermogen (denk aan 10 tot 30 Nm) je nog steeds goed ondersteunen. Houd er rekening mee dat een krachtige motor meer energie vraagt van de accu. Hoe hoger de koppel van een motor, hoe korter de accu energie kan leveren voor de (trap)ondersteuning.

Kies je voor een krachtige(re) motor, dan is deze idealiter gepositioneerd rondom de trapas (middenmotor) of in het achterwiel (achtermotor). De kracht van de motor wordt dan ingezet om je een duwtje in de rug te geven en je vanaf de trapas of het achterwiel te ondersteunen. Dit zorgt voor stabiliteit en geeft je een natuurlijk gevoel van ondersteuning tijdens het fietsen.

Geluid van de elektrische fiets motor

De motor van een elektrische fiets kan geluid produceren. De hoeveelheid geluid hangt af van de bouw van de motor. Heeft de elektrische fiets een motor met overbrenging, dan is de motor opgebouwd uit tandwielen en borstels. Dit type motor maakt geluid en dat is goed merkbaar tijdens het fietsen. Een motor zonder overbrenging is stil, omdat in deze motor de tandwielen en borstels ontbreken. Dit type motor wordt ook wel ‘direct drive’ genoemd. Maakt je motor toch teveel lawaai? Lees onze blog over het lawaai van een elektrische fiets.