Keuzehulp elektrische fiets

Welke e-bike moet ik kopen?

Met het weer – en vooral de wind – kan het soms fijn zijn om wat extra fietsondersteuning te hebben. Dat geldt ook als je een lange afstand wilt fietsen of als zelf trappen lastiger gaat. Dan is een elektrische fiets een prima oplossing: optimaal fietsplezier met minimale inspanning en maximale ondersteuning. Maar zelfs als je niet per se extra ondersteuning nodig hebt, kan een elektrische fiets een goede keuze zijn. Elektrisch fietsen maakt onderweg zijn een beetje makkelijker en nog veel leuker!

Op deze pagina vind je ons advies waar je op moet letten voordat je je definitieve keus voor een e-bike maakt. Wil je alle informatie rustig nalezen? Dat kan! De informatie is aan te vragen in PDF-vorm, zodat je op ieder gewenst moment verder kan lezen. 

Wil je meer weten van onze e-bikes? Klik hieronder op het onderwerp waar je meer van wilt weten:

Welke accu's zijn er?

De accu, of batterij, van een elektrische fiets geeft energie aan de motor. Maar de accu voorziet de elektrische fiets ook van extra gewicht.  Afhankelijk van het type elektrische fiets is de accu geplaatst onder de bagagedrager, rondom de trapas of in het frame. Daarbij geldt: hoe lager de accu geplaatst is op de fiets, hoe meer stabiliteit dit biedt aan de wegligging. 

Bij Gazelle kun je kiezen tussen een accu onder de bagagedrager en een accu in het frame. Er zijn ook elektrische fietsen met een accu rondom de trapas of onder de voordrager. Deze heeft Gazelle niet. 

De gouden regels voor het gebruik van je accu

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de fietsaccu goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld. Deze kun je lezen in onze blog.

Lees bijvoorbeeld altijd de bij jouw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruikstips ter harte. Bij vragen kun je terecht op de website van jouw fietsmerk en uiteraard ook bij jouw dealer.

Wat is precies actieradius?

De actieradius van een elektrische fiets staat voor het aantal kilometers dat je kunt fietsen zonder de accu op te laden. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je kan fietsen met trapondersteuning. Is de actieradius van een accu bekend? Dan is dit aantal kilometers gebaseerd op ideale omstandigheden. Het is geen garantie dat jij dezelfde actieradius haalt tijdens het fietsen omdat de maixmale actieraidus afhankelijk is van een aantal factoren. 

Welke e-bike motoren zijn er?

Moeiteloos een heuvel beklimmen, uitgerust aankomen op je werk of flexibel fietsen over kronkelende paden. Voor een Gazelle met middenmotor is geen uitdaging te groot. De lage plaatsing van de motor in het midden van de fiets maakt jouw Gazelle wendbaar en zorgt zo voor optimale wegligging en stuurgedrag. Kies uit Bosch of Shimano Steps

Wil je af en toe ondersteuning zonder al te veel op te vallen? Dankzij het slimme design lijkt jouw Gazelle met voorwielmotor net een normale fiets. Een Panasonic voorwielmotor is opvallend stil en garandeert daarnaast een natuurlijk rijgedrag voor een optimale fietservaring.

Welke displays hebben Gazelle e-bikes?

Op een elektrische fiets van Gazelle zit standaard een display. Zo zie je in één oogopslag hoe ver je gefietst hebt, hoe ver je nog kan fietsen en hoe snel je fietst. En dat is lang niet alles. Met sommige displays kan je eenvoudig navigeren of zelfs je smartphone opladen. Zo biedt Gazelle voor iedereen een passende oplossing.

Welke e-bike sensoren zijn er?

Een elektrische fiets zorgt met behulp van de accu en de motor voor ondersteuning tijdens het fietsen. Wanneer en in welke mate je ondersteuning krijgt, wordt bepaald door sensoren. Alle elektrische fietsen zijn uitgerust met een snelheidssensor, of speedsensor. Deze sensor meet hoe snel je fietst en zorgt ervoor dat de ondersteuning wordt onderbroken zodra je een snelheid van 25 kilometer per uur bereikt. De manier waarop je ondersteuning krijgt tijdens het fietsen wordt bepaald door het type sensor.

Welke soort versnellingen zijn er?

Als je veel waarde hecht aan het type versnellingen op jouw elektrische fiets, is het aan te raden om de keuze voor het type vrij vroeg in het selectieproces van een elektrische fiets te maken. Het type versnelling van de elektrische fiets kan namelijk invloed hebben op de positie van de motor, de uitvoering van de kettingkast en de onderhoudsbehoefte van de fiets. 

Welke remsystemen kan ik kiezen?

Je kunt je voorstellen dat een krachtig e-bike remsysteem op een fiets geen overbodige luxe is. Door de trapondersteuning (die je tot 25 kilometer per uur krijgt) maak je eenvoudig vaart met je fiets en het is belangrijk dat je zowel bij lage als hoge snelheid vrij direct tot stilstand kan komen.

Een elektrische fiets is uitgevoerd met een krachtig remsysteem, in de vorm van een terugtraprem en/of handremmen. Tegenwoordig beschikt slechts een enkele elektrische fiets nog over een terugtraprem. Het merendeel van het aanbod elektrische fietsen beschikt over één (of een combinatie) van de drie typen handremmen.

Welke kettingkasten zijn er?

Heb je voorkeur voor het type kettingkast op je elektrische fiets, dan is het goed om dit vroegtijdig mee te nemen in de selectie. De keuze voor een type kettingskast heeft namelijk invloed op de plaats van de motor en/of het type versnellingen. Je hebt keuze uit drie mogelijkheden.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets combineert jouw eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tot ongeveer 25 kilometer per uur. De elektriciteit voor dat 'duwtje in de rug' komt uit de accu, die zich vaak in de achterdrager bevindt. De motor van een e-bike zit in het midden van de fiets, in het achterwiel of in het voorwiel. Slimme sensoren meten je snelheid, je trapkracht of de rotatie van je pedalen. En gebruiken deze gegevens om de juiste elektrische ondersteuning te geven. 

Een e-bike bedien je heel eenvoudig vanaf het stuur. Daar kies je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning. Op je stuur bevindt zich ook een display, waarop je van alles kunt aflezen. Hoe hard je fietst bijvoorbeeld, of hoeveel kilometer je er al op hebt zitten.

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

De keuze voor een elektrische fiets hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren, ook de manier waarop je de fiets gaat gebruiken is van belang. Is de fiets voor korte, dagelijkse ritten in de buurt of woon-werkverkeer? Dan wil je een elektrische fiets die snel de juiste ondersteuning geeft, zonder dat je daarvoor moeite moet doen. Fiets je veel lange afstanden of ga je op fietsvakantie? Dan wil je een fiets met een accu die voor langere periode ondersteuning biedt. De manier van gebruik bepaalt dus je keuze voor de verschillende (technische) onderdelen.

Wat is Walk assist (of Loophulp)?

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van een loophulp of Walk Assist. Daarmee activeer je handmatig ondersteuning zonder dat de pedalen hoeven te draaien. Dit kan handig zijn als je met je fiets aan de hand een helling op loopt of niet de kracht bezit om je fiets voort te duwen. De loophulp zal ondersteuning bieden tijdens een snelheid van stapvoets tot ongeveer 4 kilometer per uur.

Hoe maak je de juiste keuze?

Er is veel informatie te vinden over een elektrische fiets, en het is mogelijk dat je op basis van deze informatie een voorkeur hebt voor een specifieke elektrische fiets en/of (technische) onderdelen. Het is ook mogelijk dat familieleden of vrienden je adviseren op basis van hun eigen ervaringen.

Er is slechts één manier waarop je te weten komt of je écht de juiste keuze maakt: maak een proefrit. Tijdens een proefrit op de elektrische fiets van jouw keuze ontdek je of de ervaring en het gebruik aansluiten bij jouw verwachting. Laat je adviseren door een specialist op het gebied van elektrische fietsen en probeer verschillende typen en uitvoeringen voordat je een definitieve keuze maakt.

Fietsadvies afspraak
Zeker weten dat er een adviseur voor je klaar staat wanneer je gaat testen? Maak een Fietsadvies afspraak. Er staat dan 45 minuten iemand voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen om je ideale e-bike te vinden.

E-bike Keuzehulp downloaden

Vind je het lastig om een e-bike te kiezen? Welke elektrische fiets past bij jou? Vraag onze E-bike Keuzehulp aan en lees alles over waar je aan moet denken voor aanschaf van een e-bike. 

 Je ontvangt hem in je e-mail en kunt hem gemakkelijk printen. 

Gazelle Experience Center

Heb je al een keuze gemaakt? Of twijfel je over de verschillende mogelijkheden? In het Gazelle Experience Center in Amersfoort, Den Haag, GroningenWaalwijk of Nijmegen vind je alle elektrische fietsen van Gazelle. Ervaar de verschillende motoren, accu's, versnellingen en remsystemen zelf. Maak één of meerdere proefritten en ontdek welke elektrische fiets het beste bij jou past.

Laat je adviseren in het Gazelle Experience Center. Je bent op werkdagen tussen 9 tot 17 uur en op zaterdag tussen 10 en 17 uur van harte welkom. Bekijk hier de adressen en route of maak direct een Fietsadvies afspraak.