Wat moet je weten voordat je een elektrische fiets koopt?

Met het weer – en vooral de wind – kan het soms fijn zijn om wat extra fietsondersteuning te hebben. Dat geldt ook als je een lange afstand wilt fietsen of als zelf trappen lastiger gaat. Dan is een elektrische fiets een prima oplossing: optimaal fietsplezier met minimale inspanning en maximale ondersteuning. Maar zelfs als je niet per se extra ondersteuning nodig hebt, kan een elektrische fiets een goede keuze zijn. Elektrisch fietsen maakt onderweg zijn een beetje makkelijker en nog veel leuker!

Op deze pagina vind je ons advies waar je op moet letten voordat je je definitieve keus voor een e-bike maakt. Wil je alle informatie rustig nalezen? Dat kan! De informatie is te downloaden in PDF-vorm, zodat je op ieder gewenst moment verder kan lezen. De handleiding bevat een handige checklist, die je helpt om je voorkeuren te verzamelen. Dit maakt het uitkiezen van een elektrische fiets nog eenvoudiger.

Wil je meer weten van onze e-bikes? Klik hieronder op het onderwerp waar je meer van wilt weten:

Download de handleiding en checklist

De Gouden regels voor het gebruik van je accu

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de fietsaccu goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld. Deze kun je lezen in onze blog.

Lees bijvoorbeeld altijd de bij jouw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruikstips ter harte. Bij vragen kun je terecht op de website van jouw fietsmerk en uiteraard ook bij jouw dealer.

E-bikes & Coffee: kom testen & proeven!

Kom tussen Pasen en Pinksteren ieder weekend e-bikes testen en koffie proeven in één van onze Experience Centers. E-bikes & Coffee, noemen we dat: extra fietsen, extra adviseurs én een echte barista!

Wil je een speciaal cadeau ontvangen? Laat ons dan weten dat je komt!

Datum Locatie
28 en 29 april Groningen
5 en 6 mei Amersfoort
12 en 13 mei Waalwijk
19 en 21 mei Groningen

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets combineert jouw eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tot ongeveer 25 kilometer per uur. De elektriciteit voor dat 'duwtje in de rug' komt uit de accu, die zich vaak in de achterdrager bevindt. De motor van een e-bike zit in het midden van de fiets, in het achterwiel of in het voorwiel. Slimme sensoren meten je snelheid, je trapkracht of de rotatie van je pedalen. En gebruiken deze gegevens om de juiste elektrische ondersteuning te geven. 

Een e-bike bedien je heel eenvoudig vanaf het stuur. Daar kies je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning. Op je stuur bevindt zich ook een display, waarop je van alles kunt aflezen. Hoe hard je fietst bijvoorbeeld, of hoeveel kilometer je er al op hebt zitten.

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

De keuze voor een elektrische fiets hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren en budget, ook de manier waarop je de fiets gaat gebruiken is van belang. Is de fiets voor korte, dagelijkse ritten in de buurt of woon-werkverkeer? Dan wil je een elektrische fiets die snel de juiste ondersteuning geeft, zonder dat je daarvoor moeite moet doen. Fiets je veel lange afstanden of ga je op fietsvakantie? Dan wil je een fiets met een accu die voor langere periode ondersteuning biedt. De manier van gebruik bepaalt dus je keuze voor de verschillende (technische) onderdelen.

Wat is je budget voor een e-bike?

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.000 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede elektrische fiets niet de duurste hoeft te zijn. Je keuze voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar jouw ideale fiets. Komt de prijs van jouw ideale elektrische fiets boven het budget uit? Dan kan je overwegen om gebruik te maken van een financieringsoplossing. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, maar je beschikt wel direct over de fiets. Deze oplossing kan ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering of pechhulp. Wil je geen omkijken hebben naar bijvoorbeeld service en onderhoud? Dan kan een leaseoplossing voor jou een uitkomst bieden.

Je kunt ook nog kiezen voor...

Loophulp

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van een loophulp of Walk Assist. Daarmee activeer je handmatig ondersteuning zonder dat de pedalen hoeven te draaien. Dit kan handig zijn als je met je fiets aan de hand een helling op loopt of niet de kracht bezit om je fiets voort te duwen. De loophulp zal ondersteuning bieden tijdens een snelheid van stapvoets tot ongeveer 4 kilometer per uur.

Let verder nog op…

Koppel en vermogen van de motor

Het vermogen van de motor bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen. Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Fiets je veel bergop, dan kan een krachtige motor (denk aan minimaal 40 Nm) je daar goed bij ondersteunen. Fiets je veel op vlakke wegen, dan kan een motor met minder vermogen (denk aan 10 tot 30 Nm) je nog steeds goed ondersteunen. Houd er rekening mee dat een krachtige motor meer energie vraagt van de accu. Hoe hoger de koppel van een motor, hoe korter de accu energie kan leveren voor de (trap)ondersteuning.

Kies je voor een krachtige(re) motor, dan is deze idealiter gepositioneerd rondom de trapas (middenmotor) of in het achterwiel (achtermotor). De kracht van de motor wordt dan ingezet om je een duwtje in de rug te geven en je vanaf de trapas of het achterwiel te ondersteunen. Dit zorgt voor stabiliteit en geeft je een natuurlijk gevoel van ondersteuning tijdens het fietsen.

Geluid van de motor

De motor van een elektrische fiets kan geluid produceren. De hoeveelheid geluid hangt af van de bouw van de motor. Heeft de elektrische fiets een motor met overbrenging, dan is de motor opgebouwd uit tandwielen en borstels. Dit type motor maakt geluid en dat is goed merkbaar tijdens het fietsen. Een motor zonder overbrenging is stil, omdat in deze motor de tandwielen en borstels ontbreken. Dit type motor wordt ook wel ‘direct drive’ genoemd.

Welk type kettingkast?

Heb je voorkeur voor het type kettingkast op je elektrische fiets, dan is het goed om dit vroegtijdig mee te nemen in de selectie. De keuze voor een type kettingskast heeft namelijk invloed op de plaats van de motor en/of het type versnellingen. Je hebt keuze uit drie mogelijkheden.

Gesloten kettingkast

Een gesloten kettingkast is voor de levensduur van een ketting het meest gunstig. De kettingkast beschermt de ketting tegen vocht en vuil. Daarnaast biedt de kettingskast ook bescherming aan je kleding: door de gesloten structuur kan er geen smeer op je kleding terecht komen.

Voordelen

 • De kettingkast biedt bescherming aan de ketting en je kleding 
 • Er is geen onderhoud voor de ketting nodig

Nadeel

 • De kettingkast kan niet gecombineerd worden met een derailleur

Te combineren met

 • Positie motor: voorwielmotor of middenmotor 
 • Versnellingen: naafversnelling of automatische versnelling

Half open kettingkast

Een half open kettingkast is net als een open kettingkast erg licht, maar biedt weinig tot geen bescherming aan de ketting. De ketting wordt blootgesteld aan vuil en vocht en zal om die reden onderhoud nodig hebben. Bij gebruik van een kettingscherm wordt de kleding beschermd tegen kettingsmeer en opspattend vuil.

Voordelen

 • Het kettingscherm wordt gecombineerd met een derailleur 
 • Is licht in gewicht

Nadeel

 • De ketting is onderhoudsgevoelig

Te combineren met

 • Positie motor: voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor 
 • Versnellingen: derailleurversnelling of naafversnelling

Open kettingkast

Een open kettingkast is erg licht, maar daar staat tegenover dat de kettingkast geen enkele bescherming biedt aan de ketting. De ketting zal dus veel onderhoud nodig hebben, aangezien deze wordt blootgesteld aan vuil en vocht. Door de afwezigheid van een kap is de kans aanwezig dat je smeervlekken krijgt op je kleding.

Voordeel

 • De kettingkast wordt gecombineerd met een derailleur

Nadelen

 • De kettingkast biedt geen bescherming aan de ketting en je kleding 
 • De ketting is onderhoudsgevoelig

Te combineren met

 • Positie motor: voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor 
 • Versnellingen: deraillleurversnelling

Hoe maak je de juiste keuze?

Er is veel informatie te vinden over (het kopen van) een elektrische fiets, en het is mogelijk dat je op basis van deze informatie een voorkeur hebt voor een specifieke elektrische fiets en/of (technische) onderdelen. Het is ook mogelijk dat familieleden of vrienden je adviseren op basis van hun eigen ervaringen.

Maar er is slechts één manier waarop je te weten komt of je écht de juiste keuze maakt: maak een proefrit. Tijdens een proefrit op de elektrische fiets van jouw keuze ontdek je of de ervaring en het gebruik aansluiten bij jouw verwachting. Laat je adviseren door een specialist op het gebied van elektrische fietsen en probeer verschillende typen en uitvoeringen voordat je een definitieve keuze maakt.

Gazelle Experience Center

Heb je al een keuze gemaakt? Of twijfel je over de verschillende mogelijkheden? In het Gazelle Experience Center vind je alle elektrische fietsen van Gazelle. Ervaar de verschillende motoren, accu's, versnellingen en remsystemen zelf. Maak een of meerdere proefritten en ontdek welke elektrische fiets het beste bij jou past.

Laat je adviseren in het Gazelle Experience Center. Je bent op werkdagen tussen 9 tot 17 uur en op zaterdag tussen 10 en 17 uur van harte welkom. Bekijk hier het adres en route