Fietsplan en de belastingdienst

Heeft je werkgever bekendgemaakt dat hij meedoet aan het fietsplan? Dat is een mooi vertrekpunt om de auto te laten staan en op de fiets naar het werk te komen. Ongetwijfeld heeft jouw werkgever ook laten weten dat je met het fietsplan extra goedkoop een fiets kunt aanschaffen en dat je van belastingvoordeel geniet. Hoe het precies zit met die voordelen? We leggen het je graag uit.

First things first: de aanschaf

Normaal betaal je een nieuwe fiets vanuit je eigen portemonnee, dus van je nettoloon. Daarover is al inkomstenbelasting betaald - in de meeste gevallen als voorheffing via je werkgever. De aanschafprijs van een fiets via het fietsplan wordt juist van je brutoloon betaald. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt, wordt het voordeel berekend. 

Belastingvoordeel van het fietsplan berekenen

Nu we weten dat je een fiets via het fietsplan aanschaft uit de bruto loonbestanddelen, kunnen we het belastingvoordeel berekenen. Het voordeel hangt volledig samen met de belastingschijf waarin je valt. In dit voorbeeld nemen we aan dat je in de fictieve belastingschijf van 48% valt en dat je een fiets van 1.000 euro wil aanschaffen. 

De basisberekening
Normaal zou je over die 1.000 euro eerst 48% belasting betalen, oftewel 480 euro. Nu ontvang je dit bedrag en is de netto aanschafprijs 1.000-480=520 euro. Het fiscale voordeel kan met het fietsplan dus tot honderden euro’s oplopen. 

Goed om te weten

Het exacte voordeel voor jouw situatie kan afwijken van het bovenstaande voorbeeld. Naast je inkomstenbelasting, kunnen ook overige aftrekposten zoals de hypotheekrente invloed hebben op het fiscaal voordeel. Als je een goed overzicht hebt van je inkomsten, betaalde belasting en je aftrekposten, dan kun je het belastingvoordeel van je fietsplan berekenen. Als je door mee te doen met een fietsplan in een andere belastingschijf terecht komt, is je voordeel nog groter.

Kom je er zelf niet helemaal uit? De HR-afdeling van jouw organisatie kan altijd een berekening voor je maken.